Na sernik zawsze znajdę miejsce w brzuchu :)
Składniki na spód:
- 130 g ciastek zbożowych
- 50 g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 400 g twarogu półtłustego
- 250 g serka typu phildelphia
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż będą sypkie. Dodajemy masło, mieszamy, a całość wysypujemy na, wyłożone papierem do pieczenia, dno tortownicy. Ugniatamy i odstawiamy.
Sery wkładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę.
Twaróg miksujemy z cukrem, potem dodajemy żółtka.
Potem mąka i wanilia.
Śmietanę ubijamy. Białka też.
Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Całość przelewamy na ciastka i pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę.
Studzimy w piekarniku, a potem do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz