Nie każdy lubi połączenie takich przypraw z rybą, ale polecam spróbować.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 3 pokrojone w plastry cebule
- olej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 8 pokrojonych, śliwek suszonych
- sól i pieprz
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wyjmujemy je, osuszamy i kładziemy w misce.
Cukier, cynamon, goździki i ziele mieszamy ze sobą i posypujemy natartego imbirem śledzia, tą mieszanką.
Zakrywamy folią i odstawiamy na parę godzin.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Smażymy około minutę i dodajemy śliwki. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Gdy śledź jest gotowy, kroimy go i mieszamy z naszą cebulą.
Całość przekładamy do słoiku i wkładamy do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz