Deser jest bardzo słodki, bo dodatkowo jest przykryty bitą śmietaną.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę i masło zagniatać aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy resztę i zagniatamy, aż ciasto będzie zwarte. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty - 24 cm - wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na dno i boki ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, aż ciasto będzie złote.
Składniki na budyń:
- 400 ml mleka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mleko zagotować z ziarenkami wanilii.
Żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej ucierać. Do tej masy dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.
Masę jajeczną wlać do zagotowanego mleka i mieszać do połączenia. Później wstawić jeszcze na chwilę na palnik.
Składniki na krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Składniki umieścić w misce i zmiksować
Dodatkowo potrzebna nam 3 banany.
Na upieczone i schłodzone ciasto wylewamy budyń i wygładzamy. Na budyniu układamy pokrojone w plasterki banany. Na całość wykładamy bitą śmietanę. Tuż przed podaniem całość ozdobiłam solonym karmelem, na który przepis macie tutaj .
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz