Gdyby ten deser zaserwować na kruchym spodzie a nie na połamanych ciastach, wyszedłby po prostu pyszniasty sernik.
Deser dość długo musi posiedzieć w lodówce, ale warto czekać.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników zbożowych
Składniki na masę:
- 450 g twarogu dwukrotnie mielonego
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Ciastka umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy je dość mocno - jak na spód innych serników z naszych przepisów. Wysypujemy je na spód formy 24 x 24, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser i masę kajmakową miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.
Wylewamy całość na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum noc.
Niczym ciasta nie ozdabiałam, ale jeżeli macie taką ochotę, możecie 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej 120 ml podgrzanej kremówki. Mieszać do powstania sosu.
Smacznego:)
Czysta kajmakowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuń