Pamiętam jak kiedyś bardzo modne było podawanie "schabowych" przełożonych ananasem. Dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis na innym mięsie. Wyszło super i można ten sos zastosować również jako dip. Jest ostry i jest słodki...
Składniki na sos:
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 przeciśnięte przez praskę, żabki czosnku
- 0,5 łyżeczki płatków chili
- 3/4 łyżki mąki kukurydzianej
Pomarańcze myjemy i część skóry ścieramy na małym oczku - potrzebujemy 1 łyżeczkę. Wyciskamy sok, który umieszczamy w rondelku razem ze skórką. Dodajemy całą resztę i podgrzewamy cały czas mieszając.
Schab pokroiłam w plastry, "obiłam" tłuczkiem, doprawiłam sola i pieprzem. Przed smażeniem w gorącym oleju obtoczyłam kotleta w jajku i mące kukurydzianej.
Schab możecie polać tuż przed podaniem albo poddusić trochę jeszcze na patelni w sosie.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz