Składniki:
Zakwas:
- 60g startera zakwasu
- 200g mąki żytniej ty0 720
- 180ml wody
Ciasto właściwe:
- 350g zakwasu
- 200g mąki żytniej typ 720
- 400g mąki pszennej typ 750
- 300ml maślanki
- 100ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:
Resztę zakwasu, który trzymaliśmy w lodówce (jeżeli oddzieliła się woda i zakwas ma inny kolor niż szary, to znaczy, że Wasz zakwas sie zepsuł i należy zrobić nowy), wyjmujemy na 2h przed dodaniem składników. Do 60g zakwasu dodajemy mąkę i wodę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin
Po tym czasie zakwas i pozostałe składniki wkładamy do robota kuchennego z hakiem i wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto znów trafia do miski na kolejene 8-12 godzin. Po 4 godzinach należy naciągnąć każdy bok ciasta do środka - dla uzyskania puszystego chleba.
Gdy upłynie wyznaczony czas, ciasto przekłądamy do formy (u mnie kwadratowy sylikon), przekrywamy ściereczkai odkładamy na 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika musimy piekarnik zaparować - ja używamy spryskiwacza do kwiatów, można też włożyć miseczkę z wodą do piekarnika.
Pieczemy 45-50 minut, a mahleb na kratkę i studzimy.
Smacznego :)
Mój mąż upiekł ten chleb wczoraj! Najlepszy jest z samym masłem! Dziś było śniadanie na tarasie!!! Dziękujemy!
OdpowiedzUsuń