środa, 23 kwietnia 2014

Sernik kawowy

O ostatni kawałek tego ciasta biją się wszyscy u nas w domu :) Wymaga trochę pracy, ale jest tego wart. To słodycz doskonała...ten zapach...aksamitny smak...

Niebo w gębie...a ja bardzo rzadko określam coś w ten sposób...
Jest wart grzechu...i porzucenia diety :)

Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników typu "Digestive"
  • 80 g masła
  • 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady (najlepiej70%)
Masa serowa :
  • 500g śmietankowego sera twarogowego
  • 500g sera mascarpone
  • 200g drobnego cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50g ciemnej czekolady, roztopionej
  • 3 jajka
  • 200g śmietany 18%

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciastka pokruszyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać ciastka.
Na spód tortownicy (25cm) wyłożyć masę z ciastek i wstawić do piekarnika na 10 minut, potem ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni.
Likier podgrzać i w nim rozpuścić kawę, ostudzić. 
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Ser i serek mascarpone zmiksować z cukrem na gładką masę.
Dodać kakao, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, śmietanę 18%, czekoladę. Zmiksować.
Masę wylać spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach, potem w110 stopniach przez 0,5 godziny.
Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.
Może się zdarzyć, że sernik jest ścięty tylko po bokach a bardziej kremowy w środku.
Należy go kroić gorącym nożem.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz