Niebo w gębie...a ja bardzo rzadko określam coś w ten sposób...
Jest wart grzechu...i porzucenia diety :)
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników typu "Digestive"
- 80 g masła
- 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady (najlepiej70%)
- 500g śmietankowego sera twarogowego
- 500g sera mascarpone
- 200g drobnego cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki likieru kawowego
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50g ciemnej czekolady, roztopionej
- 3 jajka
- 200g śmietany 18%
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciastka pokruszyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać ciastka.
Na spód tortownicy (25cm) wyłożyć masę z ciastek i wstawić do piekarnika na 10 minut, potem ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 240
stopni.
Likier podgrzać i w nim
rozpuścić kawę, ostudzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej.
Ser i serek mascarpone zmiksować z
cukrem na gładką masę.Dodać kakao, kawę rozpuszczoną w likierze, jajka, śmietanę 18%, czekoladę. Zmiksować.
Masę wylać spód i piec przez 10 minut w 240 stopniach, potem w110 stopniach przez 0,5 godziny.
Wstawić na całą noc do lodówki do stężenia.
Może się zdarzyć, że sernik jest ścięty tylko po bokach a bardziej kremowy w środku.
Należy go kroić gorącym nożem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz