niedziela, 6 kwietnia 2014

Czerwona kapusta w zalewie

Naszło nas na powiew świeżości, na coś innego i choć kapusta czerwona, czerwoną nie jest a bardziej fioletową i choć nie jest "młoda", bo dopiero rośnie pod "budami", zagościła u nas...na śniadanie...na obiad...i na kolację :)

Naszło nas i tyle...

Składniki:
  • mała główka kapusty
  • mała marchewka
  • mała cebula
Zalewa:
  •  1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu (winnego lub spirytusowego)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
Wykonanie:

Składniki zalewy mieszamy i gotujemy.
Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew trzemy na dużym oczku.    
Warzywa mieszamy z gorącą zalewą i odstawiamy na noc do lodówki
W szczelnie zakręconym słoiku możemy ją trzymać 2-3 tygodnie.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz