Składniki na ok. 12 małych bułeczek:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 op.suchych drożdży (7g)
- 1 jajko
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 3 łyżki cukru
- 20 dag masła
- 1/3 szklanki mąki
Wykonanie:
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, wlać letnie (!) mleko, dodać resztę składników i wyrobić dłonią gładkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski, ugniatać kilka minut na blacie i uformować wałek. Pociąć wałek na kawałki i z każdego z nich uformować bułeczkę. Układać je na wysmarowanej masłem blaszce (lub na papierze do pieczenia). Odstawić jeszcze na 20-30 min. w ciepłe miejsce, aby troszkę podrosły.
Przygotować kruszonkę mieszając i rozcierając w dłoniach wszystkie jej składniki.
Smarować każdą bułeczkę mlekiem i obsypać wierzch kruszonką.
Piec ok 20 minut w temp. 190 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz