poniedziałek, 3 lutego 2014

Tarta cytrynowa

Ma kolor słońca i cudowny orzeźwiający smak :)
Czekam na lato...

  
Składniki na spód (forma 28cm u mnie silikonowa):
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła (schłodzone, pokrojone w kostkę)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
Składniki na masę cytrynową:
  • skórka starta z 3 wcześniej umytych cytryn
  • sok wyciśnięty z tych 3 cytryn
  • 100 g cukru pudru
  • 60 ml śmietanki tortowej
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
Wykonanie:

Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie do tarty, by zachodziło na jej ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.

Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę, cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Cały czas ubijając dodajemy śmietankę, jajka i żółtka.

Gładką masę wlewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ścięcia masy.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz