Czekam na lato...
Składniki na spód (forma 28cm u mnie silikonowa):
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła (schłodzone, pokrojone w kostkę)
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- skórka starta z 3 wcześniej umytych cytryn
- sok wyciśnięty z tych 3 cytryn
- 100 g cukru pudru
- 60 ml śmietanki tortowej
- 4 jajka
- 3 żółtka
Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie do tarty, by zachodziło na jej ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę, cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści.
Cały czas ubijając dodajemy śmietankę, jajka i żółtka.
Gładką masę wlewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ścięcia masy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz