Spód:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Krem:
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 200 g białej czekolady
- 2 kostki czekolady do dekoracji (może być też kawa mielona)
Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, żółtko, cukier puder. Miksujemy wszystko na niskich obrotach, dolewamy 2 łyżki wody. Ciasto ugniatamy jeszcze chwilę w dłoniach. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 h.
Wychłodzone ciasto wkładamy między 3 arkusze papieru do pieczenia o wałkiem rozpłaszczamy je na placek, w miarę okrągły. Do nasmarowanej tłuszczem formy ( u mnie średnica 23 cm) przekładamy nasze ciasto, dokładnie rozmieszczamy je na bokach. Rozłożone ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami fasoli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie zdejmujemy papier i jeszcze pieczemy ciasto do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto musi dobrze ostygnąć.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kawę zaparzamy dwiema łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, wlewamy czekoladę i kawę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy, u mnie tarta czekolada. Ale możecie pofantazjować...
Smacznego!
Pycha :))
OdpowiedzUsuń