niedziela, 16 lutego 2014

Tarta z kremem kawowym

Weekend, więcej wolnego czasu, goście... pomysł na ciasto... coś innego, nowego. Tarta? Czemu nie? Ale o nowym smaku...

Spód:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 200 g białej czekolady
  • 2 kostki czekolady do dekoracji (może być też kawa mielona)
Wykonanie:
       Do misy miksera wrzucamy przesianą mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, żółtko, cukier puder. Miksujemy wszystko na niskich obrotach, dolewamy 2 łyżki wody. Ciasto ugniatamy jeszcze chwilę w dłoniach. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 h.
     Wychłodzone ciasto wkładamy między 3 arkusze papieru do pieczenia o wałkiem rozpłaszczamy je na placek, w miarę okrągły. Do nasmarowanej tłuszczem formy ( u mnie średnica 23 cm)  przekładamy nasze ciasto, dokładnie rozmieszczamy je na bokach. Rozłożone ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami fasoli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie zdejmujemy papier i jeszcze pieczemy ciasto do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto musi dobrze ostygnąć.
          Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kawę zaparzamy dwiema łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, wlewamy czekoladę i kawę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem dekorujemy, u mnie tarta czekolada. Ale możecie pofantazjować...

Smacznego!



1 komentarz: