niedziela, 20 maja 2012

Muffiny razowe z truskawkami

Muffiny  śniadaniowe, ale nadają się na każdą okazję! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ja zrobiłam je dla koleżanek na warsztaty, do podjadania podczas pracy,  i doskonale spełniły swoją rolę.



Składniki na 12 babeczek:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • aromat śmietankowy
  • 200 g truskawek ( u mnie rozmrożone)


Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sól, wymieszać. W drugim naczyniu połączyć ze sobą olej, mleko, jajko, kilka kropel olejku śmietankowego. Następnie połączyć ze sobą składniki z obydwu naczyń. Wlewać po 1 łyżce ciasta do papilotki, następnie kładziemy truskawki (1-2), następnie przykryć truskawką drugą łyżką ciasta. Moje papilotki były napełnione do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika, piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!!


2 komentarze:

  1. trzeba będzie zatem spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłoby się takie. Muszę kupić mąkę razową i zacząć z niej coś pichcić, bo zachęcasz do tego mocno :)

    OdpowiedzUsuń