- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
Mokre:
- 100 ml mleka
- 1 mały jogurt naturalny
- 100 g rozpuszczonego masła
- łyżka aromatu waniliowego
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 tabliczki białej czekolady na polewę
- cukrowe groszki do dekoracji
Przygotowanie:
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu dodając mniej mleka, u mnie zamiast 0,5 litra, dodałam 1,5 szklanki. Odstawiamy ugotowany budyń na bok.
Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Składniki suche mieszamy w jednym naczyniu, w drugim łączymy składniki mokre. Następnie łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń.
Do papilotek wkładamy 1 łyżkę ciasta, na to kładziemy łyżkę budyniu i zakrywamy kolejną łyżką ciasta, tak, aby schować budyń. Papilotki powinny być napełnione do mniej więcej 3/4 wysokości.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Sprawdzamy do suchego patyczka, pamiętając, że budyń będzie mokry. Więc wbijamy patyczek w miejsce, gdzie może go nie być :)
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Dekorujemy babeczki czekoladą i posypujemy groszkami.
Smacznego!!!
babeczki ze srebrem!:-)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają, muszę wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie. ~ G.S