wtorek, 15 maja 2012

Muffiny cytrynowo-kokosowe

Moje drugie podejście do tego smaku... bo jest bardzo specyficzny, ale jaki cudowny! Tym razem wybrałam przepis na muffiny cytrynowe z bloga Kwestia Smaku  i go urozmaiciłam po swojemu.



A więc zaczynamy:


Składniki:

  • 170 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • starta skórka z 1 dużej cytryny
  • sok z cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 ml kefiru
  • 55 g masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
  • 7 łyżek wiórków kokosowych ( zostawić 2 łyżki do dekoracji)
  • 50 g białej czekolady
Przygotowanie:


Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier mieszamy w jednym naczyniu. Do drugiego naczynia wrzucamy jajko, kefir, rozpuszczone masło, sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Następnie łączymy ze sobą składniki z obydwu naczyń. Dosypujemy wiórki oraz otartą skórkę z cytryny. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. 
Po ostygnięciu polewamy białą czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali) i posypujemy wiórkami.
Smacznego!! 


1 komentarz:

  1. Pyszne! Robiłam tyle muffinek, ale cytrynowo-kokosowych jeszcze nie, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń