W sytuacji awaryjnej - niezawodne.
Składniki:
- 1,75 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 0,75 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szklanka wytrawnego wina
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Jedno i drugie mieszamy łyżką. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia.
Całość wlewamy do tortownicy (u mnie sylikonowa, ale jeżeli macie normalną, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz