czwartek, 15 czerwca 2017

Bardzo puszysty sernik

To coś pomiędzy tradycyjnym sernikiem, a ostatnio umieszczanym, sernikiem japońskim.
Bardzo łatwy, szybki przepis.
Polecam Wam go, bo szybko zniknął.


Składniki na spód:

  • 150 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła
Tradycyjnie wszystko miksujemy ze sobą i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.



Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany kremówki 36%
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 jajek (białka oddzielnie)

Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz białek, miksujemy ze sobą delikatnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą masy.
Wylewamy na ciastkowy spód i pieczemy w 150 stopniach przez około 1-1,5h.
Gdyby wierzch był już przypieczony, możemy go osłonic folią aluminiową i piec dalej.
Gdy wystygnie schładzamy go w lodówce, najlepiej przez całą noc


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz