Składniki (standardowa keksówka):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- skórka otarta z umytej cytryny
- 3/4 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki oleju
- garść płatków migdałowych
- 2 duże jajka
- chlust amaretto :)
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mokre składniki i miksujemy. Potem reszta składników suchych oprócz migdałów, bo one są do posypania. Miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka (około 1h). Gdyby wierzch ciasta, był już przypieczony, a ciasto dalej surowe - przykryjmy je folią aluminiową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz