poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przyda się nie tylko na Święta, ale teraz jest bardzo pożądana. A mnie patrząc na tą sklepową trafiał dosłownie szlak, bo chciałam znaleźć  skórkę a nie pół działu chemicznego w tak małym opakowaniu.


Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie umyć i obrać.
Ze skórek usunąć trochę białej części.
Pokroić w podłużne paski.
Zalać szklanką wody i gotować przez 10 min.
Wodę wylać.
Dodać szklankę  cukru i szklankę wody.
Gotować na małym ogniu, czasem mieszając, przez około godzinę, aż syrop będzie bardzo gęsty
Skórki rozłożyć na kratce i zostawić na noc do wyschnięcia.
Następnego dnia kroimy w drobną kostkę i wkładamy do słoiczka.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz