Ten przepis to taka warzywna lazania.
Ładnie się prezentuje, jest sycąca, więc zapraszam do testowania w swojej kuchni.
Składniki zapiekanki:
- 1 średnia cukinia
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- sól i pieprz
- 0,5 l przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 200 g sera typu feta
- rozmaryn i oregano
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinie kroimy wzdłuż na 1 centymetrowe plastry. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą.
Obsmażamy po dwóch stronach na patelni.
Pokrojoną w plasterki cebulę, zeszklić na patelni. Dodać wyciśnięty czosnek i mięso. Smażyć kilka minut. Po tym czasie dolać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić całość przez 20 minut.
Przygotować sos beszamelowy: w małym rondelku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i cały czas energicznie mieszać. Gdy całość się połączy (co następuje dość szybko) dolać mleko i dosypać przyprawy. Mieszamy, aż całość zacznie gęstnieć, wtedy zdejmujemy z ognia.
Dno naczynia żaroodpornego, albo blaszki, smarujemy oliwą. Wykładamy całość cukinią, na to wykładamy sos mięsno-pomidorowy. Na całość kruszymy ser feta i układamy kolejną warstwę cukinii. Sos beszamelowy wieńczy dzieło.
Taką zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 170 stopni, piekarnika i pieczemy 20 minut.
Smacznego :)
Zjadłabym taką 'oszukaną' lazanię nawet z większą przyjemnością niż standardową wersję ;)
OdpowiedzUsuń