A to takie proste i wręcz banalne w przygotowaniu, że szkoda drogi do sklepu ...
Składniki:
- 50 g zakwasu jak an chleb albo (jak u mnie) kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie przepis TU
- 400 ml ciepłej wody
- 100 g mąki żytniej razowej lub żytniej typ 720 (ja najczęściej daję po 50g każdej)
- 2 ząbki czosnku w łupinach
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-4 liście laurowe
- 6-8 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2-3 suszone (pod)grzybki
Wykonanie:
Zakwas lub chleb (dużo szybsza wersja bo chleb mam częściej w domu niż zakwas :) albo też zawsze "piętkę" sobie mrożę) umieścić w słoiku i zalać wodą. Czosnek rozgniatamy ale dodajemy go razem z łupinami. Dodajemy resztę składników. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni
MNIAM MNIAM MNIAM :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz