Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 dojrzały rozgnieciony banan
- łyżka żurawiny suszonej
- łyżka orzechów włoskich (pokrojonych)
- łyżka wiórków kokosowych
Możecie dodać inne składniki np. migdały, rodzynki, słonecznik, dynię itd.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia ( u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia.Nasze "ciasto" wkładamy do blaszki i delikatnie ubijamy, tak, aby przylegało do blaszki. Jeśli zrobimy to dokładnie, batoniki będą sztywne i ładnie się będą kroić.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy blaszkę na jakieś 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złotawy kolor. I gotowe. Gdy przestygnie, kroimy na paski.
idealne na drugie śniadanie, bądź zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuń