niedziela, 17 stycznia 2016

Bananowy chlebek - wersja czekoladowa

Kontynuując moją misję na rok 2016 - zdrowa kuchnia - przedstawiam Wam dziś przepis na mój chlebek bananowy. Zmiksowałam w nim kilka przepisów, więc liczyłam, że może coś nie wyjść. Ale udało się. I jest naprawdę smaczny! Do tego zdrowy, to doskonały pomysł na II śniadanie do pracy.



Składniki ( na 1 keksówkę):
1,5 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżka otrąb owsianych
2 dojrzałe banany
1 średnie jabłko
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
3 łyżki ksylitolu (albo cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 garść orzechów włoskich + do dekoracji
1 garść rodzynek


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (również boki)
3. Składniki suche (mąka, płatki, proszek, soda, kakao, ksylitol,otręby) mieszamy w misce.
4. Maślankę i mleko mieszamy ze sobą, dolewamy do suchych składników.
5. Dodajemy rozgniecione widelcem banany oraz starte jabłko. Dodajemy również orzechy i rodzynki.
6. Mieszamy wszystko, aby połączyć składniki.  Ciasto wkładamy do formy, dekorujemy orzechami i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.
7. Studzimy na kratce.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz