środa, 11 czerwca 2014

Rabarbar króluje

Rabarbar ma mnóstwo witamin A, C, E jak również potasu, kwasu foliowego oraz błonnika.
W kuchni stosuje się go tylko do końca czerwca bo później kłącza stają się gorzkie.
Pamiętajmy, że istnieje odmiana ogrodowa, ale i lekarska.



Jak przygotować rabarbar, co ugotować z rabarbaru....?
No ja już miałam dość kompotu i ciasta z rabarbarem.

Mam dla Was coś, co absolutnie zawojowało moją spiżarnią
CHUTNEY RABARBAROWY :)

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • szklanka octu winnego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • łyżka nasion gorczycy
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka płynnego miodu
  • szklanka rodzynek
  • 1-2 łyżki posiekanego imbiru
  • po łyżeczce zmielonych ziaren ziela angielskiego i kolendry
  • po 0,5 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla.
Dodać pokrojony czosnek  i pozostałe składniki oprócz goździków, cynamonu, octu i miodu.
Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu prze około 30 minut.
Dołożyć pozostałe składniki i zagotować.
Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, by sos zgęstniał.
UWAŻAĆ, żeby nie przywarło dna.
Na gorąco wkładamy do słoików i stawiamy do góry dnem.

Taki "ostry dżem" jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb, wędlin.



 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz