Składniki:
- 750g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo- wołowego)
- sól, pieprz
- świeży tymianek i rozmaryn
- 2l domowego przecieru z pomidorów
Mięso podsmażyć na patelni BEZ dodatku tłuszczu.
Dodać przecier pomidorowy, posolić, popieprzyć i dusić aż część sosu odparuje.
Dodać świeży rozmaryn i tymianek - bez gałązek. Ilość zależy od Was. Ja następnego dnia dodałąm więcej bo lubię ten wyrazisty smak i zapach.
Wybór "klusek" również zależy od Was. U mnie tym razem pojawiły się kluski "makaroni".
Uwaga:
Z mięsa wytapia się duża ilość tłuszczu. Po "leżakowaniu"w lodówce się ścina i jest łatwy do usunięcia co polecam.
Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente tzn. lekko twardy, ale nie surowy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz