wtorek, 18 marca 2014

Wołowina na zielono

Kolejne wyzwanie kuchni indyjskiej za mną i niebotycznie pyszna, krucha, rozpływająca się wołowina. Sezon na dania rozgrzewające zaraz się skończy na rzecz nowalijek :)

Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • limonka
  • 10 dkg mrożonego zielonego groszku
  • cebula
  • oliwa
  • 4 łyżki zielonej pasty curry
  • szklanka ryżu
  • 400 ml śmietanki 12%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 150 ml wody

Wykonanie:

Limonkę sparz, otrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Groszek blanszuj 3 min.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj pastę i duś razem 2 min.
Dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę, ryż, śmietanę i 150 ml gorącej wody.
Wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dołóż groszek, sok i skórkę limonki.
Zagotuj, przypraw, posyp natką.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz