Mój debiut z tartą nie na słodko. Przepis na spód wzięłam z Kwestii Smaku
Składniki na 8 porcji (blaszka na 24 cm średnicy)
Ciasto kruche:
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 150 g masła, schłodzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 300 g szpinaku ( u mnie mrożony - rozmrozić, dobrze odsączyć)
- 100 g sera feta
- 30 dag tartej mozzarelli
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki 30%
- pieprz, sól
Wykonanie:
- Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, w środek dodać masło wcześniej pokrojone w drobną kostkę, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę wody szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie. Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4 ciasta (mały kawałek wstawić do lodówki). Resztę rozwałkować i wykleić ciastem blaszkę (również boki). Ciasto podziurkować widelcem. Przykryć folią aluminiową i wysypać wierzch fasolą (to spowoduje, że ciasto podczas pieczenia nie będzie się podnosić). Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec ok.15 minut, następnie zdjąć fasolę i folię i piec kolejne 15 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić. Rozłożyć szpinak, pokrojoną w kostkę fetę. Jajko i śmietankę rozmieszać , dodać soli i pieprzu do smaku. Delikatnie wylać na wierzch szpinaku.
- Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i rozłożyć na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika na ok.35 minut.
Podawać na ciepło :)
Smacznego!
no i prosze jaka piekna:). udany debiut:) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńUwielbiam tartę ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńNie miałam mozzarelli, więc dałam odrobinę sera żółtego. PYCHA!!! Dziękuję za przepis i polecam go niezdecydowanym:)
OdpowiedzUsuńSerio ma być śmietanka 30%?
OdpowiedzUsuńMoże być lżejsza, pewnie też będzie dobre :)
OdpowiedzUsuńa jaka to musi byc fasola?
OdpowiedzUsuńFasola obojętnie jaka, i tak jej jeść nie będziemy :) Musi być sucha, ona będzie obciązeniem.
OdpowiedzUsuń