Składniki na okrągłą formę 24cm:
Spód:
200g pełnoziarnistych ciastek
Masa serowa:
1 kg
sera twarogowego (z wiaderka)
500g serka homogenizowanego waniliowego
150g cukru pudru
3 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny
Wykonanie:
Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy dość drobno na jej spód. Sernik jest pieczony w tak zwanej kąpieli wodnej, więc na blachę piekarnika wlewamy wodę do połowy jej wysokości.
Przygotowanie masy serowej jest dziecinnie proste. WSZYSTKIE składniki wkładamy do miski i za pomocą miksera mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, tworząc jednolitą masę. Następnie całą masę wlewamy na pokruszone ciastka. Wierzch wygładzamy i całość owijamy folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do środka, a wierzch pozostał biały.
Sernik pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy z folii i studzimy. Jak wystygnie polecam włożyć je na noc do lodówki.
Biały puch najlepiej podać z jakimś sosem owocowym bądź konfiturą (u mnie z konfiturą wiśniową).
Moje rady:
Nie używajcie do pieczenia formy silikonowej bo nie wyjmiecie z niej ciasta.
Smacznego :)
jadłam u Ann, mega delikatny, polecam :)
OdpowiedzUsuń