Tym razem prezentuję muffiny, na które przepis mam od Gosi (zajrzyjcie do niej koniecznie, tworzy cudowne rzeczy dla dzieci i dorosłych).
Składniki:
- 2 jabłka (obrane, pokrojone w kostkę)
- 250 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml miodu
- 125 g cukru trzcinowego (odsypać 3 łyżeczki do posypki)
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- garść migdałów
- 3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu wymieszać w jednej misce.
2. Migdały posiekać na małe kawałki (odsypać 1/3 do osobnej miseczki).
3. Obrać jabłka, pokroić w kostkę.
4. Cukier, olej, jogurt, jajka, miód wymieszać w drugiej misce.
5. Połączy suche składniki z mokrymi, dosypać pokrojone jabłka oraz migdały.
Posypka:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 części pokrojonych migdałów
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Wypełniamy foremkę muffiny do 3/4 wysokości, posypujemy posypką.
Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy blachę. Pieczemy ok. 15-20 min, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz