• 1 szklanka zmielonych orzechów
• pół szklanki mąki pszennej
• pół szklanki płatków owsianych
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 1 duże jajko
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 50 g rozpuszczonego masła
• 1 łyżeczka olejku śmietankowego
• 120 g śliwek (świeże lub z zalewy)
Kruszonka:
• pół szklanki zmielonych orzechów
• 3 łyżki mąki
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki miękkiego masła
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Wlać mokre składniki do suchych, lekko wymieszać. Nałożyć ciasto do muffinkowych foremek, do wysokości 2/3 foremki. Na wierzch położyć 2 śliwki i posypać wcześniej przygotowaną kruszonką (wszystkie składniki mieszamy w misce, gdyby kruszonka była lepiąca się, dodać mąki).
Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
fajnie wyglądają te zatopione śliwki. lubię muffinki bardzo.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, muszę koniecznie spróbować je przygotować! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń