czwartek, 26 listopada 2009

Babeczki piernikowe z migdałami

Świąteczny smak... świąteczny zapach. Myślę, że wcale nie jest za wcześnie na takie wypieki. Dlaczego nie przedłużyć sobie czasu Bożego Narodzenia?
Przepis bardzo prosty... smak... bardzo jednoznaczny!


Składniki na 12 babeczek:
  •  250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 150 ml mleka
  • garść pokrojonych migdałów
  • biała czekolada (na polewę)
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa piernikowa, cukier), w drugim składniki mokre (mleko, jajko, olej). Łączymy składniki niedokładnie mieszając. Wkładamy do foremek na 2/3 wysokości. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wyglądają, przepis na pewno wypróbuję w niedługim czasie :)

    OdpowiedzUsuń