poniedziałek, 27 lipca 2009

Tarta z budyniem i truskawkami


To ciasto kojarzy mi się z "francuskim okresem" w moim życiu. To cudowne czasy, które pozostawiły wiele wspomnień... łącznie z tymi kulinarnymi doznaniami. Ciasto jest bardzo proste i zadowoli wszystkich! Polecam zwłaszcza na upały! Swój przepis mam od Olivii.

Składniki
ciasto kruche:

200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła lub margaryny
1 jajko
kilka kropel olejku śmietankowego
szczypta soli
2 łyzki wody

wierzch:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 l mleka
2 galaretki truskawkowe
truskawki (ilość wg uznania)

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier puder i sól., wymieszać. Dorzucić pokrojone na kawałki masło (lub margarynę) i wymieszać dłonią, aż z ciasta zrobią się okruszki jak w kruszonce (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Jajko roztrzepać z wodą, wlać do składników wymieszanych w misce, chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie na stolnicy). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3mm. Zawinąć ciasto na wałek i ułożyć w formie do tarty o średnicy 24-28 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.
  3. Spód tarty dokładnie poprzebijać widelcem i wstawić ją do lodówki na 0,5 godziny. Piec przez 20-25 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
  4. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka. Jeśli to budyń bez cukru, należy go odpowiednio posłodzić. Wylać gorący budyń na ostudzone ciasto, rozsmarować równomiernie.
  5. Przygotować galaretkę, zmieniając proporcję wody. Ilość wody zmniejszyć o połowę.
  6. Na przestudzony budyń ułożyć umyte wcześniej i odsączone truskawki. Można pokroić je w plastry, połówki lub ułożyć całe.
  7. Zalać całość tężejącą galaretką. Należy uważać, aby galaretka nie zniszczyła naszej truskawkowej kompozycji. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!





2 komentarze: