Składniki na ok. 15 szt.
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki
100 g masła lub margaryny
pół szklanki mleka
1 jajko szczypta soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
aromat śmietankowy rodzynki ( ilość wg uznania)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zbieleje, dodać jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie składniki. Powstałe ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej kilka kropli aromatu śmietankowego i rodzynki. Wymieszać. Na blaszce do muffinek poukładać papierowe foremki. Wlewać na przemian ciasto do wysokości 3/4 foremki. Można delikatnie przemieszać ciasto znajdujące się już w foremce, tak, aby uzyskać wzory. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Studzić na kratce. Wedle uznania można udekorować muffinki cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jednakże bez dodatków też są pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz