środa, 29 lipca 2009

Muffinki czekoladowe z migdałami



Muffinki to bardzo wdzięczne słodkości. Łatwe w wykonaniu, cieszą oko i do tego są przepyszne w smaku. Zwłaszcza te mocno czekoladowe. Tym razem skorzystałam z przepisu Moni na muffinki czekoladowe z migdałami.

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (połamanej)
125 g masła
150 g mąki (niepełna szklanka)
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g migdałów (posiekanych)
2 duże jajka
100 g cukru
250 ml mleka (1 szklanka)

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 180 ° C. Rozpuścić masło i czekoladę w rondelku wstawionym w garnek napełniony gorącą wodą. Zestawić z ognia. Trzeba pilnować, aby masło z czekoladą się nie zagotowały.

Przesiać mąkę do miski, wsypać kakao, proszek do pieczenia, sól oraz posiekane migały. Wymieszać. W drugiej misce ubić jajka, cukier i mleko mikserem na średnich obrotach. Zmniejszyć następnie obroty i dodawać na przemian suche składniki oraz stopione masło i czekoladę. Cały czas miksować, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i kremowa.

Następnie wyłożyć ciasto do papierowych foremek na babeczki wstawionych w formę muffinkową. Piec przez około 20 minut, tak, aby babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babeczki wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są upieczone. Wystawić z piekarnika do ostygnięcia.

Można muffinki udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, ale bez dekoracji też są wspaniałe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz