Duma mnei rozpiera tak troszezkę, że ja sama, tymi rączkami, tele ulepiłam.
Uwielbiam Święta.
Niech będą smaczne.
Składniki:
Ciasto:
- mąka
- gorąca woda
Farsz:
- kapusta kiszona
- zeszklona na maśle cebulka
- grzyby grzyby grzyby :)
Stosunek ilości grzybów do kapusty wynosi w prepisie 1:1, ale wszystko zależy od waszego smaku.
Wykonanie:
Kapuste na farsz KISZONĄ nie KWASZONĄ, gotujemy do miękkości.
Grzyby należy namoczyc na noc a następnie w tej samej wodzie gotować około godziny.
po ugotowaniu, zarówno kapustę jak i grzyby należy bardzo mocno wycisnąć. Ja robie to przez gazę-dzięki temu nic mi nie ucieka. Potem mielimy w maszynce - najpierw grzyby, później kapusta, która przeciśnie nam resztkę grzybów.
Dodajemy cebulę, pieprz, sól, mieszamy i gotowe
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Z gorącą wodą ciasto zagniata się łątwiej - jest miękkie, puszyste.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać duże koła i nakładać farsz. Sklejać.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać duże koła i nakładać farsz. Sklejać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz