Gdy po zdjęciu, ozdabiałam ją żurawiną, smakowała wybornie. Zapach ziół, których użyłam pięknie się skomponował i całą kuchnia była skapana aromatem między innymi goździków.
Będzie doskonała na świąteczne śniadanie.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- majeranek
- sól
- pieprz
- czosnek
- gożdziki
- pieprz Cayenne
- ocet balsamiczny
- miód
- bazylia
- kolendra
- goździki
- liść laurowy
Wykonanie:
Mięso natrzeć ziołami, solą oraz pieprzem. Czosnek obrac i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w kilku miejscach nożem i włożyć w to miejsce czosnek.
Umieścić w misce. Posmarować miodem i polać octem balsamicznym.
Całość zostawić na około 2h, by sie zamarynowało.
Po tym czasie przełożyć razem z ziołami i sosem do rękawa do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 2h.
Po ostygnięciu włożyć do lodówki-kroić następnego dnia-jest wtedy łatwiej,niż takie świeże.
Smaczengo :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz