SERIO? Burak w cieście? Nasi goście, którzy odwiedzili nas w weekend byli mocno zdziwieni i pytali kilka razy.
A jednak kilka dni po premierze na macierzystym blogu, musiałam je wypróbować i na własnym języku wypróbować.
Zachęcam Was do próbowania tego wypieku ... w końcu warzywa sa zdrowe :)
Składniki:
- 50g kakao
- 175g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g cukru
- 250g puree z buraka
- 3 jajka
- 200g oleju rzepakowego
- 100g czekolady deserowej bardzo drobno połamanej
Wykonanie:
Składniki suche mieszamy w jednej misce a mokre w drugiej. Puree to po prostu ugotowane buraczki starte na najdrobniejszej tarce.
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki.
Wszystko umieszczamy w tortownicy (23cm u mnie sylikonowa - jeżeli macie inne to pamiętajcie o wyłożeniu jej papierem do pieczenia) i umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Pieczemy przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz