Składniki:
Spód:
- 180 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła
- żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 2 jajka
- 25 dkg sera twarogowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki cukru
- rum
- cukier wanilinowy
Ponad to:
- 0,5 kg rabarbaru
Wykonanie:
- Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie do tarty, by zachodziło na jej ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
- Rabarbar kroimy na małe kawałki.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać makę. Połączyć z serem, cukrem, rumem i sokiem cytrynowym.
- Z białek ubić pianę. Połaczyć, delikatnie mieszając z resztą masy.
- Masę wyłożyć na ciasto a na nią rabarbar i piec 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Mmm, boska :)
OdpowiedzUsuń