Składniki:
Zaczyn:
- 10g drożdży
- 100ml wody
- 100g mąki pszenej typ 750
Ciasto właściwe:
- 200g zaczynu
- 170ml wody
- 350g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn jest gotowy mieszamy go z pozostałymi składnikami, przekładamy na stolnicę i zagniatami około 6 minut, aż ciasto będzie spręzyste i nie będzie się kleić.
Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia-aż podwoi swoją objętość.
Lekko zagniatamy i dzielimy na części, a z każdej części zagniatamy bułkę. Układamy na stolnicy i zostawiamy do drugiego wyrastania. Na około 30 minut.
Każdą bułkę lekko rozwałkowujemy, kładziemy na blasze (obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i przygotowujemy go tak jak w przepisach do chleba.
Pieczemy przez około 8 minut.
Po wyjęciu odtawiamy na kratkę do studzenia.
Smacznego :)
Fajna rzecz, muszę kiedyś się zdobyć na zrobienie pity. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń