Z hummusem spotkałam się wielelat temu, ale niestety nei przypadliśmy sobie wtedy do gustu.
Teraz zaiskrzyło :)
Składniki:
- pół szklanki suchej ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty tahini (dostępna w sieci Tesco albo w Kuchni Świat)
- sól
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Ciecierzycę, w dużej ilości wody, należy na noc zamoczyć.
Nastepnego dnia gotujemy ją do miękkości.
Do blendera wrzucamy ugotowaną, odcedzoną ciecierzycę i inne składniki. Miksujemy na gładką masę - jeżeli uważacie, że jest ona za gęsta - dolewamy wody, w której gotowaliśmy ciecierzycę.
Gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz