Składniki na ok. 12 porcji:
- 300 g mąki
- 75 g cukru
- szczypta soli,
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- masło do wysmarowania formy oraz mąka do oprószenia stolnicy
Nadzienie:
- 2 garście malin (u nas mrożone)
- 1 garść jagód (u nas mrożone)
- 200 g konfitury malinowej
- 50 g pokrojonych drobno orzechów laskowych.
Wykonanie:
Ciasto zagnieść, uformować kulę, wstawić na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. 2/3 ciasta wyłożyć na formę (spód i brzegi). Ponakłuwać ciasto widelcem. Posypać orzechami (zostawić ok 1 łyżkę), rozsmarować konfiturę malinową. Owoce ułożyć na ciasto. Na wierzch poukładać paski z pozostałej części ciasta. Posypać cukrem i resztą orzechów.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 40 minut. Ostudzić w formie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz