Piekłam je po raz pierwszy, choć jest mi doskonale znane ... Monia piecze pyyyszne! Korzystając z wolnego dnia od pracy, postanowiłam spróbować swoich sił... Moja wersja jest mniej słodka, bo jest z lukrem... postanowiłam również dodać starte jabłko.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki marchwi startej na tarce
- 1 starte jabłko
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę lukrową:
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i cukier. Następnie dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kakao, cynamon, sodę, jogurt. Na koniec wsypać marchew i jabłko. Gdy ciasto jest bardzo gęste i mamy trudności z mieszaniem, warto dodać 2 łyżki jogurtu.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem (u mnie średnia tortownica). I piec 30 minut w 180 stopniach.
Przygotować lukier - wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. I polać ciasto.
Smacznego!
wygląda bardzo smakowicie :) palce lizać!
OdpowiedzUsuńapetyczne :)aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWow! Chce się od razu zjeść :)
OdpowiedzUsuń