piątek, 18 lutego 2011

Ciasto marchewkowe

 

Piekłam je po raz pierwszy, choć jest mi doskonale znane ... Monia piecze pyyyszne! Korzystając z wolnego dnia od pracy, postanowiłam spróbować swoich sił... Moja wersja jest mniej słodka, bo jest z lukrem... postanowiłam również dodać starte jabłko.

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2  szklanki marchwi startej na tarce 
  • 1 starte jabłko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę lukrową:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 0,5 cytryny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na pianę.  Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka i cukier. Następnie dodawać mąkę, proszek do pieczenia, olej, kakao, cynamon, sodę, jogurt. Na koniec wsypać marchew i jabłko. Gdy ciasto jest bardzo gęste i mamy trudności z mieszaniem, warto dodać 2 łyżki jogurtu. 
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem (u mnie średnia tortownica). I piec 30 minut w 180 stopniach. 
Przygotować lukier - wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. I polać ciasto.

Smacznego!


3 komentarze: