Składniki (na 12 sztuk):
- 300 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 dojrzałe jabłka
- 150 g marmolady jabłkowej (przesmażone jabłka)
- 2 duże jajka
- 200 g naturalnego jogurtu
- 100 g cukru
- 90 ml oleju roślinnego(1/3 szklanki)
- 2 łyżki cukru kryształu
Przygotowanie
- Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
- Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek do pieczenia i sól.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z marmoladą w osobnej misce.
- Ubić jajka z cukrem, dodać jogurt naturalny i olej. Dokładnie wymieszać mikserem.
- Do mamy dodawać stopniowo suche składniki, mieszać mikserem, aż masa będzie gładka. W końcowej fazie dodać 2 łyżki marmolady z jabłkami (reszta zostanie zużyta później).Wymieszać.
- Wypełnić dna foremek muffinkowych ciastem (ok. 1 łyżka na foremkę). Następnie nałożyć po 1 łyżce masy jabłkowej. Przykryć kolejną warstwą ciasta (do samych brzegów).Na koniec posypujemy kazdą babeczkę cukrem.
- Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż babeczki będą złociste. Studzimy na kratce.
Co za pyszności!Koniecznie wypróbuję przepis.Mniam... :-)Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńLubię mufinki, chyba będę musiała kupić sobie formę do pieczenia.
OdpowiedzUsuńoch! wyglądają smakowicie!! muszę spróbować zrobić :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam muffinki w każdej postaci. Twoje wyglądają baaaardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń