niedziela, 24 stycznia 2010

Muffinki owocowe z jogurtem

To są muffinki z kategorii mistrzostwo świata. Smak nie do podrobienia, i zjedzenie 1 sztuki, to za mało! Delikatne, wilgotne i słodkie, w sam raz na niedzielne popołudnie.




Składniki (na 12 sztuk):
  • 300 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe jabłka
  • 150 g marmolady jabłkowej (przesmażone jabłka)
  • 2 duże jajka
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 100 g cukru
  • 90 ml oleju roślinnego(1/3 szklanki)
  • 2 łyżki cukru kryształu


Przygotowanie
  1. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Przesiać mąkę do miski, wsypać proszek do pieczenia i sól.
  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z marmoladą w osobnej misce.
  4. Ubić jajka z cukrem, dodać jogurt naturalny i olej. Dokładnie wymieszać mikserem.
  5. Do mamy dodawać stopniowo suche składniki, mieszać mikserem, aż masa będzie gładka. W końcowej fazie dodać 2 łyżki marmolady z jabłkami (reszta zostanie zużyta później).Wymieszać.
  6. Wypełnić dna foremek muffinkowych ciastem (ok. 1 łyżka na foremkę). Następnie nałożyć po 1 łyżce masy jabłkowej. Przykryć kolejną warstwą ciasta (do samych brzegów).Na koniec posypujemy kazdą babeczkę cukrem.
  7. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż babeczki będą złociste. Studzimy na kratce.
Smacznego!! 



4 komentarze:

  1. Co za pyszności!Koniecznie wypróbuję przepis.Mniam... :-)Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mufinki, chyba będę musiała kupić sobie formę do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. och! wyglądają smakowicie!! muszę spróbować zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam muffinki w każdej postaci. Twoje wyglądają baaaardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń