niedziela, 17 stycznia 2021

Czekoladowo-cynamonowe ciasto z jabłkami



Bardzo proste i szybkie, w sam raz na niedzielne popołudnie. Idealne do kawy. Przypomina mi dzieciństwo, moja Mama piekła identyczne. 

Przepis na blachę 20x30 cm, jeśli mniejsza lub większa - wg proporcji.

Składniki:

  • 4 jajka (w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  •  2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2  większe jabłka
  • cukier puder, sok z cytryny - do lukru
  • migdały w płatkach do dekoracji
Przygotowanie

    Piekarnik włączyć na 170-180 stopni. U mnie ta niższa temperatura, gdyż cały czas się testujemy, i grzeje jak szalony.

    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej i wymieszać.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i delikatnie wymieszać.         Następnie dodać do masy jajecznej, mieszać mikserem na wolnych obrotach. Ciasto będzie gęste, można dodać troszeczkę mleka, jeśli będzie trudno mieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Uwaga, ciasto jest gęste, więc będzie je trudniej wyrównać na całej powierzchni. Ale dzięki temu jabłka nie opadną na spód.
Piec do momentu suchego patyczka ( u mnie ok 35 min).
Ostudzone ciasto posmarować lukrem (cukier puder utrzeć łyżką i dodając stopniowo  sok z cytryny). 
Posypać prażonymi płatkami migdałów (na rozgrzanej patelni teflonowej rozsypać płatki migdałowe i mieszać, aż będą rumiane). 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz