niedziela, 5 stycznia 2020

Maślane ciasteczka o zapachu mandarynki

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Macie ochotę na coś słodkiego? Mam dla Was dziś kruche maślane ciasteczka o zapachu mandarynki. Wykonanie jest dziecinnie proste i bardzo szybko można je wykonać :) w sam raz do niedzielnej herbaty 🙂






Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła (200g)
- 1 jajko
- 2 op. budyniu waniliowego
- starta skórka z mandarynki lub pomarańczy

Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier puder, budyń i pokrojone w kostkę schłodzone masło. Wszystko wymieszać rozcierając w dłoniach masło. Dodać jajko i startą skórkę z mandarynki lub pomarańczy. Ulepić z ciasta dużą kulę. Można zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 20 min.
Piekarnik nagrzać do temp.170 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto formować w dłoniach w kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć i odcisnąć wzorek widelcem.
Piec 15-20 minut pilnując koloru ciasteczek.
Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz