piątek, 7 grudnia 2018

Ciastka maślane z białą czekoladą

Lubię przepisy, które dają mi dużo opcji, jeśli chodzi o pakowanie "kanapniczek" moich Synów.
Tymi ciastkami są zachwyceni, a ja wiem, mimo że to słodycze, że daje im coś lepszego, niż napakowany chemią baton.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka amaretto/rumu
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pól mocno połamanej tabliczki białej czekolady
  • 2 garści suszonej żurawiny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masła i cukry miksujemy ze sobą na gładką masę.
Dodać jajko, alkohol i dalej miksować.
Teraz kolej na mąkę i proszek do pieczenia.
Gdy dodamy czekoladę i żurawinę mieszamy krótko i bardzo delikatnie.
Blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto nakładamy łyżką na dłoń i formujemy placki. Jeżeli ciasto się klei - podsypujemy lekko mąką.
Ciastka układamy w dość dużych odległościach od siebie, bo bardzo rosną.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 190 stopni.
Studzimy na blasze i szczelnie chowamy, bo znikają od razu.




Smacznego:)

1 komentarz: