Tymi ciastkami są zachwyceni, a ja wiem, mimo że to słodycze, że daje im coś lepszego, niż napakowany chemią baton.
Składniki:
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka amaretto/rumu
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pól mocno połamanej tabliczki białej czekolady
- 2 garści suszonej żurawiny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masła i cukry miksujemy ze sobą na gładką masę.
Dodać jajko, alkohol i dalej miksować.
Teraz kolej na mąkę i proszek do pieczenia.
Gdy dodamy czekoladę i żurawinę mieszamy krótko i bardzo delikatnie.
Blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto nakładamy łyżką na dłoń i formujemy placki. Jeżeli ciasto się klei - podsypujemy lekko mąką.
Ciastka układamy w dość dużych odległościach od siebie, bo bardzo rosną.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 190 stopni.
Studzimy na blasze i szczelnie chowamy, bo znikają od razu.
Smacznego:)
Super! :)
OdpowiedzUsuń