czwartek, 8 listopada 2018

Ucierana szarlotka

Któż nie kocha szarlotki. Tak prosta w swym smaku, a zachwyca od lat.
Dziś nowa wersja.
Ja jestem bardzo na tak.

Składniki:

  • 700 g jabłek
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju rzepakowego/oliwy z oliwek lub innego oleju
  • sok z połowy cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić je w cienkie plasterki.
Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Jaja, cukier, sól ubijamy mikserem na gładką masę.
Dodajemy mąkę, proszek i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Wkładamy jabłka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy (u mnie sylikonowa- jeśli macie inną, pamiętajcie o papierze do pieczenia).
Pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.



Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz