Dziś nowa wersja.
Ja jestem bardzo na tak.
Składniki:
- 700 g jabłek
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml oleju rzepakowego/oliwy z oliwek lub innego oleju
- sok z połowy cytryny
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić je w cienkie plasterki.
Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Jaja, cukier, sól ubijamy mikserem na gładką masę.
Dodajemy mąkę, proszek i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
Wkładamy jabłka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do tortownicy (u mnie sylikonowa- jeśli macie inną, pamiętajcie o papierze do pieczenia).
Pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz