Prosta, szybka.
Cóż chcieć więcej.
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce mieszamy oba rodzaje mąki.
Masło miksujemy na gładką masę.
Stopniowo dodajemy cukier, a potem po jednym żółtku.
Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie je mieszając - przez co ciasto się lekko rozrzedzi.
Przekładamy masę do formy keksowej (o długości około 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około godzinę (do suchego patyczka) w 160 stopniach.
Proporcje mąki możemy zmieniać.
Najbardziej sypką wyjdzie jeśli zrobimy ją z 300 g mąki ziemniaczanej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz