środa, 2 maja 2018

Pasztet z czerwonej soczewicy

Po naszym ulubionym pasztecie z selera, przyszła pora wypróbować coś nowego. Moc przypraw sprawia, że pachnie niepowtarzalnie, a smak... rewelacja.


Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 pietrzuszka
  • 1 por
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 1 goździk
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • liści laurowy do ozdoby
  • masło klarowane lub oliwa z oliwek

Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w 2 szklankach, lekko osolonej wody przez 15 minut.
Warzywa gotujemy, a następnie blendujemy.
Na patelni, na wybranym tłuszczu, podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a następnie warzywa.
Następnie dodajemy soczewice i smażymy około 10 minut.
W moździerzu rozgniatamy przyprawy, które tego wymagają.
Wszystkie przyprawy dodajemy do pasztetu i mieszamy dokładnie.
Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Całość wkładamy do wysypanych bułką tartą keksówek.
Ozdabiamy liściem laurowym i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Jeżeli uważacie, że masa wyszła zbyt lejąca - dosypcie do niej trochę bułki tartej.





Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz