Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 pietrzuszka
- 1 por
- kawałek selera
- cebula
- 2 żabki czosnku
- 1 goździk
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatałowej
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- liści laurowy do ozdoby
- masło klarowane lub oliwa z oliwek
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w 2 szklankach, lekko osolonej wody przez 15 minut.
Warzywa gotujemy, a następnie blendujemy.
Na patelni, na wybranym tłuszczu, podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, a następnie warzywa.
Następnie dodajemy soczewice i smażymy około 10 minut.
W moździerzu rozgniatamy przyprawy, które tego wymagają.
Wszystkie przyprawy dodajemy do pasztetu i mieszamy dokładnie.
Na koniec dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Całość wkładamy do wysypanych bułką tartą keksówek.
Ozdabiamy liściem laurowym i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Jeżeli uważacie, że masa wyszła zbyt lejąca - dosypcie do niej trochę bułki tartej.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz