Plackowate. Owocowe.
Składniki zaczynu:
- 100 ml letniego mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto właściwe:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 250 g twarogu 2x zmielonego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- kilka kropli esencji waniliowej
No i OWOCE.
Wykonanie:
Zaczyn:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
W misce umieszczamy mąkę i cukier. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy hakiem. Kiedy wszystko zacznie się łączyć, dodajemy jajko i żółtko. Cały czas wyrabiając dodajemy masło. I tak aż wszystko ładnie się połączy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W między czasie przygotowujemy ser.
Formę do ciasta (małą lub okrągła do tarty) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej wyrośnięte ciasto - jest dość rzadkie. Na wierzch kładziemy ser i wybrane owoce (u nas porzeczka i maliny).
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz