wtorek, 23 maja 2017

Gulasz z soczewicą

Jednogarnkowe, bardzo sycące i zdrowe.
Szybkie do zrobienia, więc może być daniem awaryjnym.



Składniki:

  • 1 szklanka wcześniej namoczonej, zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 6 dużych ziemniaków
  • różyczki z dużego brokuła
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 kg mięsa (u mnie łopatka wieprzowa - z kurczakiem na pewno będzie delikatniejsze)

Wykonanie:
Mięso kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na oleju.
Cebule kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do mięsa. Dusimy razem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Resztę składników dodajemy do garnka i zalewamy około 4 szklankami wody.



Smacznego:)

1 komentarz: